Monday, September 11, 2006

Viata si iubirile poetului maghiar

Nu i-am citit cartile, nici nu i-am stiut numele. Pana azi dimineata (ma rog...), la cafea, cand cineva a povestit despre el, poetul maghiar care a murit cu zece zile in urma.

Faludy György a parasit Ungaria de doua ori, o data din cauza nazistilor, o data din cauza comunistilor. A trait in diverse locuri pe glob, mult timp la Toronto, s-a reintors la Budapesta in 1988.
Cea de-a doua lui sotie murise, cand l-a intalnit pe Eric Johnson, care era balerin la New York si scria versuri in latina. Eric Johnson i-a citit romanul autobiografic, a lasat totul balta, a invatat ungureste si a pornit in cautarea lui. L-a gasit in Malta. Balerinul avea atunci 28 de ani, poetul 56. Au fost impreuna timp de 36 de ani. Pana cand Faludy se indragosteste de Fanny Kovacs, o poeta in varsta de 26 de ani. Se casatoreste cu ea, la 92 de ani. Balerinul parasit pleaca drept in Tibet, unde a stat in apropierea lui Dalai Lama. A murit de cancer cu vreo un an in urma. Dupa moartea lui Faludy, care nu a purtat ciorapi toata viata, pentru longevitate (invatatura de la Einstein, cu care si semana), sotia lui a marturisit ca in patru ani cat a stat alaturi de el a invatat cat nu ar fi invatat in toata viata ei.

No comments: