Sunday, July 20, 2008

I think I can only love you from a distance

Este, totusi, cutremurator sa constati ca tara ta nu inseamna mai nimic pentru restul lumii. Ma uit la stiri, si asta de un an. Nici un cuvant despre romania. Daca lumea aici e preocupata de alte parti ale lumii decat america de nord, deci ei insisi, atentia se indreapta in primul rand spre china, apoi spre estul mijlociu, spre india, spre tarile africane. Europa in general este destul de absenta. Atat cat e totusi prezenta, e prin cateva tari vest-europene. Romania nu e nicaieri. Un roman, cu tot ce inseamna el, inclusiv amprenta culturii in care s-a format, nu stie ce sa faca aici cu tot heritage-ul lui, altceva decat sa il uite sau sa il tina, introvertit, pentru sine. Am avut acest presentiment, nebazat pe nimic la o adica, imediat ce am venit. Am scris despre asta. Oblia ma indemna sa share, ca altfel nu au cum sa stie. Sa va spun ceva: nu intereseaza pe nimeni. Pacientza lor se opreste undeva la 3 fraze. E nevoie de o economie imensa de idei si cuvinte pentru a spune ceva despre o tara, mai ales tara ta, in 3 fraze. Incerc sa gandesc din perspectiva lor. Pentru ei, intreaga europa de est e un teritoriu misterios, oarecum intunecat, inform, abscons. Nu au repere in europa de est si nici nu par a le simti lipsa.

Pe de alta parte, e cutremurator si cand iti dai seama ca tara ta, care nu inseamna mai nimic pentru restul lumii, nu face niciun efort sa iasa din sine. E o tara intoarsa spre sine, care se autodevoreaza. Nu vede in afara si pare ca nici nu vrea sa vada, decat in cateva domenii anume, de altfel restranse. Daca vede totusi, o face negandu-se pe sine. Romania se priveste atat de mult in oglinda pana cand nu mai vede decat o suma de detalii cu care nu stie ce sa faca.

Si, cu toate astea, intr-un mod aproape mistic, cred in romania. Nu cred ca va deveni o cultura mainstream, nici o mare putere. (Nici nu mi-as dori, daca e pana acolo). Cred ca are potentialul sa devina o cultura mica, de nisa, de un exotism moderat. O tara bizara, putin excentrica, cu valori contrastante si oameni pe care nu ii uiti usor. Pentru moment insa lucrurile stau asa si asa :)

2 comments:

Anonymous said...

Ia uite aici :)
http://frugaltraveler.blogs.nytimes.com/2008/07/09/spying-on-bucharests-cool-underground/index.html

k. said...

mersi de link, am citit. suna bine. ce imi place e ca da preturi. nu stiu ce e asta la romani sa nu scrie negru pe alb preturile. face ca totul sa para dubios. si, uite ca acuma ma ambalez, e si un fel de subinteles cum ca 'ce, te uiti la bani?', de parca nu e cel mai firesc lucru in caz ca nu esti multimiliardar sa te uiti la bani.