Wednesday, April 23, 2008

Go green. Where?

Scriu aceste randuri inspirata de ce vad in jurul meu: ideologia green. Punctual, inspirata de postul The Arrow.

Nimic din tot ce ni se propune pentru a stavili risipa nu poate fi combatut. Da, e mai bine sa speli vasele in lighean si sa le clatesti strict cat e necesar. Da, e mai bine sa faci dus si nu baie, ca sa nu consumi apa. Da, e mai bine sa arunci hartiile in cosul de gunoi cu reciclabile. Da, e mai bine sa stingi toate luminile si eventual sa folosesti becuri care consuma mai putin. Da, e mai bine sa nu poluezi atmosfera cu masini nenecesare si cu sprayuri. Da, e mai bine sa te speli cu sapun natural. Asa spun specialistii si asa simt si eu, spun ‘simt’ pentru ca nu cunosc atata stiinta incat sa explic chimic-fizic-biologic toate aceste lucruri. (Nu pot totusi sa nu suspectez in stil 'teoria conspiratiei' ca exista si o cantitate de profit economic al unor companii, care isi lanseaza acum produsele green pe care daca esti eco-aware trebuie sa le cumperi. Dar sa trecem peste asta).

Ce obiectez eu la acest pseudo-survival camp pe care il propun si, acum stiti, il impun occidentalii este ca vom ajunge sa ne dedicam tot timpul, energia si banii acestei cauze: economisirea resurselor naturale. Vom ajunge sa ne intrebam la ce bun sa mai printam cartile si sa facem atata risipa de hartie, cand si asa le putem citi pe ecranul computerului. La ce bun sa mai montam spectacole de teatru, cand doamne cat curent electric consuma doar o reprezentatie ca sa nu mai punem la socoteala repetitiile. La ce bun sa mai pictam un tablou, uleiurile precis au ceva toxic in ele si cand privim indelung un tablou ne expunem toxicitatii. La ce bun sa mai facem concerte cand ele consuma o cantitate uriasa de curent electric si mai si polueaza fonic. Lista ar putea continua cu asemenea fapte altminteri inutile, plus consumatoare de resurse naturale.

Capcana pe care o vad eu este concentrarea din ce in ce mai exclusiva pe baza piramidei. Sa avem ce manca, sa nu ne fie frig, sa avem un acoperis deasupra capului, sa fim sanatosi. Daca le avem pe toate astea, nu trecem la nivelul urmator, ci facem in asa fel incat sa le aiba si nepotii si stranepotii nostri. Nimic inutil. Nimic nemasurabil in litri de apa economisiti sau kilowati economisiti. Nimic extravagant.


*ca sa elimin orice suspiciune, nimic din ce am spus nu se refera (deocamdata cel putin) la romania. la fel cum nu putem vorbi de capcanele political correctness-ului in romania.

6 comments:

Anonymous said...

Multumesc de raspuns :).

Momentan cred ca inca sintem departe de pericolul dedicarii exclusive acestei cauze chiar si in America sau Canada, vorba ta, la fel cum nu putem vorbi de capcanele political correctness-ului in Romania. Lumea consuma resurse in prostie, in afara de cei care nu au incotro pentru ca nu le au sau sint prea scumpe. Desi si asta incepe sa se schimbe: vezi China si India, care incep sa si le permita si ce frumos o sa fie cind o sa consume si ei ca nebunii. We're just beginning to scratch the surface retinindu-ne de la o chestie sau alta. Tot ce am facut pina acum a fost dezmat curat.

Ma indoiesc ca oamenii vor renunta la arta si alte fineturi din virful piramidei. Nu cred nici ca trebuie si nici ca am putea; avem o nevoie intrinseca de lucruri de genul asta. (Lasa-ma fara net o zi si intru in withdrawal :) Ideea e sa ajungem la un footprint ecologic cit mai mic si sa folosim resurse renewable. Ceea ce si hirtia si electicitatea pot fi. Daca fiecare din noi face ceva, eu cred ca rezultatul ar putea fi mai substantial decit anticipam. Vorba romanului: unde-s multi, puterea creste :)

Si da, inteleg your concern apropos de faptul ca e o ideologie (sau se poate transforma intr-una) si il gasesc legitim. Am intervievat odata pentru un job la o organizatie care chipurile promova dieta vegetariana (eu sint). De fapt, ei promovau dieta vegan doar ca nu mi-am dat eu seama. Vegan n-o sa fiu niciodata. Totul a mers bine pina mi-au zis, hodoronc-tronc, "we have a vegan office policy". HUH?? Adica nu aveam voie sa aduc decit mincare vegan in birou. Um... I really do like my feta cheese :)) Buh-bye! Deci inflexibilitatea si stilul asta Nazi (ca altfel nu pot sa-i zic) nu mi se par bune in nimic, indiferent cit de nobila e cauza.

k. said...

Eu cred ca, aici cel putin, nu suntem asa de departe. Ce am facut eu a fost doar sa fiu consecventa cu rigorile green si sa duc consecintele acestei ideologii pana la capat. Asta, intr-o lume in care, dupa cum cred ca ai observat, arta devine din ce in ce mai mult un moft nejustificat.

Am admis ca masurile pentru economisirea resurselor naturale sunt indreptatite. Ceea ce imi e greu sa admit este preocuparea tot mai exclusiva in directia asta si faptul ca pare sa devina filtrul no. 1 dupa care evaluam orice produs sau serviciu. Si in moda au aparut creatiile eco-chic. De aici si pana la a cere unor muzicieni sa cante doar la fluiere naturale sau actorilor sa joace doar la lumina solara, nu mai vad decat un pas.

Anonymous said...

Hehe. Atunci poate sint eu prea optimista? Sau naiva :) Cred ca arta e considerata mai mult un moft in America si Canada din cauza spiritului lor utilitarist. Si inca am inteles ca in Vancouver lumea e mai boema :)). Nu pot sa-mi inchipui o Europa in care arta e pe planul doi si cred ca si in alte parti lumea e un pic mai luminata la cap si ii acorda importanta pe care o merita. Un articol in NYT explica la un moment dat ca in Europa cultural news frequently makes the front page. Speaks volumes. Intr-adevar, pentru americani asta ar fi ceva greu de imaginat. Ce sa zic, daca etica protestanta am vrut, asta avem :).

(Uite si articolul:
http://www.nytimes.com/2007/12/02/magazine/02netrebko-t.html?)

Anonymous said...

N-a iesit tot URL-ul. Mai incerc o data
http://www.nytimes.com/2007/12/02/magazine/02netrebko-t.html?

Anonymous said...

Ok; nu vrea.
Dupa "magazine" tre sa adaugati
02netrebko-t.html?

Anonymous said...

Ha, apropo de biroul vegan, am avut un soc cand vrand sa imi cumpar niste bocanci, am observat ca scrie pe ei "vegan friendly materials".

Politica cu fairtrade, cu produse ecologice dar mai ales organice este este peste tot si aici. Nu mai folositi avioane (ce daca suntem o insula), stingeti luminile si scoateti ceainicele din priza, ce daca va uitati la TV unde Fifth Gear face drumul spre Polul Nord intr-un super jeep si alte sitatii unde apare asa, un mic nor de ipocrizie.....

Produsele fairtrade si cele organice sunt mai scumpe decat cele normale, iar cele ecologice sunt puse vorba aia, sa dai cu nasul in ele pe fiecare raft, au devenit norma