Friday, November 03, 2006

Este

Filmele romanesti, mai ales cele pe care le-am vazut in ultimii doi ani, au o extraordinara putere de fascinatie asupra mea. In ele regasesc un univers in care pot descifra toate semnele, cum nu voi reusi, probabil, in nici o alta cinematografie. Fiecare obiect, fiecare cuvant, imi spun ceva. Enorm. Le cunosc, le recunosc, trairea este inzecita.
Insa la 'A fost sau n-a fost’, trairea a fost la o putere care m-a depasit. Nu e voie, nu se poate sa cunosti ceva atat de bine. Te emotionezi, dar e cu supraincarcare de emotie. Am regasit acolo spiritul micului oras romanesc. Personajele micului oras, unde nimeni nu e erou, nici macar antierou, ci doar neerou, mai bine zis aerou. Dramele sunt marunte dar constante, nu exista nici o iesire, alcoolul e refugiul fatal pentru cei care nu se pot conforma. E multa saracie, materiala si spirituala, e multa rautate, mica dar persistenta. Dorintele sunt si ele meschine, infaptuirea lor da satisfactii la fel de meschine. Mizele sunt derizorii, insa capata proportii pentru ca altele mai mari nu sunt. Cei care s-au realizat acolo sunt departe de a fi modele autentice. Toti, uniformizati, supravietuiesc, nici macar nu viseaza sa traiasca frumos. Amorurile sunt previzibile, se consuma de fapt tot la bucatarie. Raul care se produce nu e unul spectaculos, nimeni nu bate, nu violeaza, nu ucide pe nimeni. E un rau invizibil, pentru cei mai multi imperceptibil.
Filmul lui Porumboiu e unul din cele mai dure filme pe care le-am vazut, fara a fi explicit dur. Privit obiectiv e un film fara cusur.

11 comments:

Anonymous said...

Wow Cătălina, you're my hero.

Anonymous said...

Even from the viewpoint of the foreigner, your review touches a lot of emotions I felt too watching this film. Thank you, and greetings from Italy.

alexedi said...

As putea spune spiritul de bancuta, sau spiritul asociatiei de locatari :)
Caci nu-si inchipuie nimeni dara ca 'metropola' romaneasca e altceva decat un ghiveci cu mii de mici orase, cu aceleasi meschinarii, cu aceleasi constante. Cel putin deocamdata. Micile orase din marea Cetate sunt enclave. Foarte rar comunica intre ele aceste microcosmosuri. Bun, poti tranzita printre ele, dar de una apartii si acolo 'toata lumea se stie cu toata lumea'. De exemplu, 'Alcoolicul Vasluian' exista si in Salajan, bloj J40, scara 7. Pfui! Imi vine sa fac un studiu.

Anonymous said...

precum iti spuneam... ca am sa fac un comentariu mai pertinent decit cel de pe canalul Messenger. insa mi am dat seama ca nu am ce zice. pe mine nu ma gidilat asa tare filmul. si preucm spuneam...usor penibil. imi mentzin pozitia.

k. said...

penibil?! numai penibil nu.

alexedi, nu m-ar deranja sa facem schimb de impresii micul oras vs. micile orase din marea cetate.

Anonymous said...

ce e adevarat, si ce am putut gusta savura pina la placere a fost ideea postului de televiziune local. faza este ca eu imi aduc aminte de acest post de televiziune (care da, chiar a existat, ca si "centrul de radioficare husi"). il urmarea tata. era duminica dimineata. ceva sinsitru...aaa si da... prezentatoarele erau ceva...

Anonymous said...

ba cata, ce comentariu genial!
supertare.
ma `nervezi ca inca scrii la cazeta micului oras.

cat despre film, m`a chinuit mai mult ca la oricare altul acel bug obsedant al cineastilor romani: "burţile" (gen cadrele luuungi cu un bloc si un felinar, solutie a imaginatiei sarace). trist.
pe de alta parte, toate semnele alea sunt percepute clar de orice roman caruia ii place filmul. pentru ca astea plac. filmul e romanesc, cu subtilitati si trairi familiare.
ce place francezului, atunci?
ce vede mai departe de mizerie si gri?

k. said...

cred ca francezul, cel putin ala de la cannes, vede dincolo de continutul filmului. regie, montaj, lumini, actori, scenariu, de-astea.

Anonymous said...

Da' Vasluiu vede altceva? Aia e ideea. Eu, vasluian, am înţeles-o.

There. I've said it. Eu vasluian.

Eu în Mari nu mi-aş pune bază cu filmele. A zis despte Meryl că e o actriţă proastă.

See? He's not Superman, you know.

k. said...

oh, isn't he? can he be at least Batman?

Anonymous said...

Nu. El e Mariman.